Cari di sini...

Selasa, 04 Mei 2021

Khazanah Tafsir di Nusanatara

 


Judul
الكتاب/Title

 Khazanah Tafsir di Nusanatara

Penulis
المؤلف/Author

 Mustaffa Abullah

Editor

 -

Topik

 Tafsir Nusanatara

Bahasa

 Melayu

Bentuk

 Buku

Halaman

 -

Dimensi

 -

Penerbit

 Universiti Malaya

Vol./Edisi

 -

Tempat

 Kuala Lumpur

Tahun

 2011

ISBN

 -

Lokasi Stock

 -

Abstrak/Keterangan/Sinopsis

Pengajian tafsir di Nusantara berkembang selari dengan perkembangan ilmu lain. Ini dapat dibuktikan dengan munculnya beberapa karya agung dalam bidang tafsir. Sesungguhnya terdapat banyak karya tafsir yang pernah dihasilkan oleh para ulama, namun disebabkan pengabaian ianya hilang begitu sahaja tanpa adanya kajian kearah pembukuan atau pendokumentasian yang lengkap. 

Banyak juga karya tafsir yang seakan-akan dilupakan dan kewujudannya tidak disedari umat Islam. Karya tersebut tidak dapat dimanfaatkan dan sejarahnya akan hilang sekiranya tidak ada usaha dan kajian untuk membukukannya. Buku ini diharap dapat membongkar maklumat berkaitan pengajian tafsir di Nusantara terutamanya di Malaysia, Thailand, Singapura dan Negara Brunei Darussalam. 

Tinggalan karya itu diselidik dan dikaji sebagai khazanah ilmu yang tidak ternilai harganya. Penulisan ini mengkaji dan menganalisis pengajian tafsir secara keseluruhannya dengan fokus utama adalah perkembangan dan sistem pengajian tafsir di Nusantara. Buku ini turut mengumpulkan karya tafsir yang pernah dihasilkan sambil memperkenalkan tokoh utama dalam pengajian tafsir serta cuba merungkaikan persoalan mengenai perkembangan tafsir dan pengajiannya. Usaha menampilkan tokoh serta karya mereka dalam bidang tafsir ini dibuat sebagai paparan untuk rujukan generasi kini dan akan datang.

 

EBOOK DOWNLOAD

 

Id-Library

 0000051-TN (TDD)

Full

 Ya

Source

 Sumber Terbuka Internet

Download

 Tidak Dapat Download

 

DUKUNG DAKWAH QUR’AN
An. Yayasan Qur’an Dampak Positif Global (Anamfal)
Rek. BNI Syariah 780-101-780-0
Konfirmasi Ziswaf/Donasi +628995625137

 
Categories

A. Hassan Bangil Agenda AICIS Arab Arab Saudi Artikel Asean Aswaja Bandung Bibliografis Biografi Kitab Tafsir Biografi Mufassir Bisri Mustofa Budaya Buku Buku Hasil Penelitian Buya Hamka Cirebon English Europe Fachruddin Hs Faisal Hilmi Fikih Geografi Globalisasi Hadis Hadis dan Terjemah IAIN Manado IAIN Samarinda IAIN Surakarta Ilmu Tafsir Imam Bukhari Imam Muslim Indonesia Islah Gusmian Islam Indonesia Islam Nusantara Islamic Studies Ismail Lutfi Jurnal Kairo Karya Pengurus dan Anggota PKTQ Kemenag RI Kitab Hadis Kitab Tafsir Arab Kitab Tafsir English Kitab Tafsir Indonesia Kuala Lumpur Lembaga Islam Leopold Weiss Lilik Ummi Kaltsum M. Hasbi ash-Shiddieqy Mafri Amir Makalah Malaya University Manuskrip Quran Melayu Mesir Metode Metodologi Misbah bin Zainul Mustofa Motivasi Quran Mufassir Indonesia Muhamed Asad Multikultural Mushaf AlQuran Mustaffa Abdullah Nashruddin Baidan Nilai Pancasila Pemikiran Pendidikan Peradaban PKTQ Proceeding Profile Programs Quran dan Terjemah Rekomendasi Sains Sejarah Selangor Skripsi Studi Kawasan Surabaya Tafsir Al-Azhar Tafsir Al-Fatihah Tafsir Al-Furqan Tafsir Al-Ibriz Tafsir Al-Iklil Tafsir Al-Misbah Tafsir al-Quranul Majid an-Nur Tafsir Asean Tafsir Asia Tenggara Tafsir Ibadah Tafsir Indonesia Tafsir Jalalain Tafsir Jawa Tafsir Klasik Tafsir Kontemporer Tafsir Malaysia Tafsir Nusantara Tafsir Politik Tafsir Quran Tafsir Sunda Tafsir Thailand Tafsir Tidur Taufikurrahman TDD Teknologi Tesis Thai The Message of The Quran Tradisi UIN Bandung UIN Jakarta UIN Lampung UIN Semarang UIN Surabaya Universitas Muhammadiyah Yogyakarta Universiti Kebangsaan Malaysia Universiti Malaya USA Warisan Zainuddin Hamidy ไทย

PKTQ Central Library - المكتبة المركزية

PKTQ Cirebon
@Pesantren Qur'an Anamfal 
Taman Manis Blok A, No. 3A. Asem, Lemahabang, Cirebon

PKTQ Jakarta
Anamfal Jakarta @Pondok Indah Office Tower 2, Lt. 15 
Jl. Sultan Iskandar Muda Kav. V-TA, Pondok Indah, Jakarta Selatan

WA CS :  +62899-5625-137 
Email: info.pktq@gmail.com 
Web : pktqlibrary.anamfalpesantren.com
pktq.anamfalpesantren.com

PKTQ Central Library - المكتبة المركزية

Contact Us

Nama

Email *

Pesan *